logo

De Nederlander als koffiedrinker

Apr 18, 2021

Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. In 2020/2021 werden wereldwijd ongeveer 9,9 miljard kilo’s koffie geconsumeerd, een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaar. 

Opvallend is dat vooral de Noord-Europese landen de meeste koffie drinken wereldwijd. Met als grootste verbruiker wereldwijd Finland wereldwijd. Een gemiddelde Finse burger verbruikt zon 12 kilo per jaar. Als we kinderen niet zouden laten meetellen stijgt deze hoeveelheid zelfs nog meer!

De traditionele Finse manier van koffiezetten is een variant op Turkse koffie waarbij water en koffiedik net herhaaldelijk net aan de kook worden gebracht. Waarom Noord-Europese landen zoveel koffie drinken is lastig te zeggen. Er wordt gedacht dat dit heeft te maken met het koude klimaat en koffie dus vooral word gebruikt om lekker mee op te warmen en wakker te blijven in de maanden dat we minder zon hebben.

Hoeveel koffie drinken Nederlanders?

Nederlanders komen met 8,5 kilo per persoon uit op de vijfde plek op de wereldranglijst van meest consumerende landen. Dat komt neer op gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag. Uiteraard varieert dit enorm per persoon maar toch is onze koffie cultuur zeer sterk te noemen.

We waren er vroeg bij want in 1616 waren de Nederlanders de eerste Europeanen die levende koffiebomen kregen, meegebracht uit Mocha, Jemen, door Pieter van den Broecke. De bonen uit deze koffiestruiken werden vervolgens gebruikt om de Nederlandse koffieteelt te beginnen, waarbij de koloniën van Java en Suriname uiteindelijk belangrijke leveranciers van koffie aan Europa werden.

Opvallend is dat we afgelopen jaren wel minder koffie zijn gaan drinken. In hoeveelheid liters gaat het om een vermindering van ongeveer 8 procent. Echter geven we wel 20 procent meer uit aan koffie, volgens cijfers van Euromonitor.

Nederlanders verkiezen namelijk steed meer kwaliteit boven kwantiteit en veelvuldig zijn mensen op zoek naar dezelfde kwaliteit die aanwezig is in de horeca. Uit marktonderzoek van Nielsen blijkt dat we in 2010 rond de 620 miljoen euro uitgaven aan koffie in de supermarkt. Begin 2020 lag dat al ruimt boven de 800 miljoen euro.

Nederlanders zoeken naar dezelfde kwaliteit als in de horeca.

Deze bedragen zijn nog exclusief de verkoop van de cupjes. Zo stond Nespresso in 2019 op plaats 19 met een koffie omzet van 105 miljoen euro aan koffiecups. Deze markt die draait om koffie zetten per kopje word alsmaar groter.  In het verleden werden potten koffie gezet die vervolgens koud werden en dus eindigde in de gootsteen. Cupjes zijn dus een goede manier om verspilling tegen te gaan.

In 2019 dronken we in Nederland ongeveer 20 miljoen kopjes koffie per dag. Driekwart van alle kopjes koffie werden thuis gezet, de rest was buiten. Thuis lekkere koffie is dus zeker wat waard!

Gerelateerde Artikelen


logo

info@debestekoffiecups.nl

Langegracht 72
2312 NH Leiden

Deze site

© Debestekoffiecups.nl
Deze website wordt mogelijk gemaakt door Pointiful.
Alle rechten zijn voorbehouden.