Hoe werkt een Nespresso machine?

De techniek achter je koppen koffie

Apr 27, 2021

Auteur

Stijn

Een jonge ingenieur van Nestlé kwam er in 1975 achter dat in een Italiaanse koffiebar een andere techniek werd gebruikt dan gebruikelijk: Water werd meerdere keren met de zuiger door de gemalen koffie gepompt, terwijl de meeste anderen dit maar een keer deden. Hierdoor was er meer oxidatie waardoor er meer smaak van de bonen af kwam er een mooie crema laag tevoorschijn kwam. Nestlé is van origine een merk voor voedingsmiddelen, maar ging zich hier mengen met de markt voor koffiemachines.

Nespresso machine

Dit was ook de basis van het idee van de Nespresso machine: Als je een capsule in het toestel plaatst, perforeer je het cupje en spuit je met hoge druk water door de capsule. De druk wordt zo hoog dat er drie vlakjes in de onderkant van de capsule openbarsten en de koffie in de mok kan stromen. De Nespresso capsules of cups bevatten zo ongeveer 5,5 gram koffie, en doordat deze luchtdicht verpakt zijn blijft de koffie lang lekker.

Juist door de simpelheid van de machine, is de aanschafprijs vrij laag. Bij een volautomaat zijn er veel bewegende delen, zoals de bonenmaler en de zetgroep. Eigenlijk doet een nespresso machine niet veel anders dan heet water met hoge druk door een cupje persen.