logo

Keurmerken voor koffie

Weet meer over de impact van jouw koffie

Apr 23, 2021

Auteur

Stijn

Koffiebonen worden dichtbij de evenaar geproduceerd. Daardoor is de kans dat dit in een ontwikkelingsland gebeurt vrij groot. Keurmerken kunnen garanderen of in ieder geval hun best doen om te zorgen dat jouw gekochte koffie beter is voor de lokale koffieboer, de natuur of het milieu in het algemeen. Ook zijn er keurmerken die kijken naar of een product gezond is, maar dit zal voor koffie minder uitmaken.

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende keurmerken voor koffie, en aan welke eisen deze koffie moet voldoen. De keurmerken worden door een derde partij bepaald, zodat dit eerlijk en betrouwbaar gebeurt.

De bekendste keurmerken voor koffie

Max Havelaar / Fairtrade

In 1988 is deze stichting opgericht om koffieboeren beter te ondersteunen bij de verkoop van hun koffiebonen. Later is Max Havelaar / Fairtrade ook begonnen met andere producenten in tropische gebieden te helpen, die vaak minder bedeeld zijn. Voor het voeren van een Fairtrade logo, moet een product minimaal 20% bestaan uit Fairtrade-gecertificeerde ingrediënten.

Fairtrade gaat steeds verder in het beschermen van de boeren en het milieu: Steeds vaker worden er aan de ingrediënten ook eisen gesteld over bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen. Ook komt dit de gezondheid van de boeren en mensen die er werken ten goede. Daarnaast wordt er ook premie uitgekeerd voor de producenten die ze alleen mogen besteden aan lokale ontwikkelingsprojecten om bijvoorbeeld schoon water te faciliteren.

Rainforest Alliance

Dit keurmerk is niet alleen voor koffie maar ook voor bananen, cacao, thee en tropische vruchten. De nadruk voor dit keurmerk ligt op omstandigheden voor boeren en iedereen die er werkt, milieu en natuurbehoud: Producten waar dit keurmerk toepasbaar kan zijn worden geteeld in of vlakbij het regenwoud, daarom ook de naam Rainforest Alliance.

Om dit keurmerk te krijgen moeten boeren aan 200 eisen voldoen die kijken naar bosbeheer, omgang met water en natuurbehoud. Ook moet iedereen die werkt op de plantage het minimumloon ontvangen en goede arbeidsvoorwaarden hebben, liefst boven de lokale standaard.

Een groot verschil tussen Max Havelaar / Fairtrade en Rainforest Alliance is dat er geen minimum verkooprijzen worden afgesproken voor de boeren. Maar door de certificering is het logisch dat de boer een hogere prijs kan vragen dan andere boeren zonder certificaat.

Om de certificering te waarborgen werkt Rainforest Alliance samen met Sustainable Agriculture Network (SAN). Dit netwerk werkt onafhankelijk en over de hele wereld in de duurzame landbouw.

Koffie met het Rainforest Alliance keurmerk

Koffie van Gran Maestro Italiano

Gerelateerde Artikelen