logo

Nespresso Koffiecups: Aluminium, plastic of composteerbaar?

Apr 16, 2021

Auteur

Stijn

Nespresso cups zijn de meest gebruikte verbruiksartikelen om koffie te zetten. De originele Nespresso cups zijn aan de prijzige kant, maar er is een gigantisch aanbod aan smaken en Nespresso claimt zelf dat de koffiesmaak het meest puur blijft vanwege het materiaal van het cupje: Aluminium.

Alternatieve merken zijn goedkoper maar bieden ook cupjes van plastic of sinds kort ook van composteerbaar materiaal. De meeste goedkopere merken maken de cupjes van plastic, maar er zijn ook andere aanbieders dan Nespresso voor aluminium cups.

Vanwege de grote afvalstromen van koffiecups bieden meerdere aanbieders van aluminium cups ook recycleprogramma's aan, zodat de cups weer kunnen worden ingeleverd en op een verantwoorde manier gerecycled kunnen worden. Hier later meer over.

Daarnaast zijn er ook hervulbare cups, waar je zelf gemalen koffie in kwijt kan.

Aluminium Nespressocups

Aluminium cups

Originele Nespresso cups zijn van aluminium gemaakt. Als je wel eens verschillende materialen cups gebruikt merk je ook dat de cup bij het vastzetten in de machine beter past en sterker aanvoelt. Dit is ook belangrijk voor goede perforatie. Als je een goede machine hebt en ook liever wil dat deze langer mee gaat, zijn aluminium cups meer aan te raden.

Doordat je machine de cup niet goed kan perforeren of doordat de cuphouder niet goed kan afsluiten kan er onnodig veel druk op de koffiecup komen. Als je de machine dan veel gebruikt kan dit de levensduur flink verkorten. Ook veel verkopers van Nespresso machines geven aan dat er geen garantie wordt gegeven als de machine defect is geraakt door het gebruik van verkeerde koffiecups.

Niet iedereen is even fan van aluminium cups: De productie van aluminium kost veel energie, en door het gebruik van composieten (samengestelde materialen), zijn de cups lang niet altijd goed te recyclen. Daardoor eindigen bijna alle koffiecups in de verbrandingsoven.

Gelukkig bieden een aantal aanbieders zoals Nespresso een recyclingsprogramma aan waarbij je de gebruiikte koffiecups kunt inleveren. Zo kunnen deze op verantwoorde wijze worden gerecycled zodat het aluminium weer gebruikt kan worden en de koffieprut gecomposteerd.

Bekijk alle aluminium cups

Merken als Gran Maestro Italiano en Starbucks maken gebruik van aluminium capsules.

Plastic cups

De allergoedkoopste koffiecups, meestal te koop bij de supermarkt of de Hema, kunnen op jaarbasis een flinke duit schelen. Bijna alle goedkopere koffiecups zijn gemaakt van plastic. Een van de nadelen van de plastic cups is dat er minder koffie in past door de dikte van het materiaal, maar het grootste nadeel is dat de cups minder goed in de machine passen. Plus dat bij een duurdere Nespresso machine het de levensduur kan verkorten. Als je met een plastic cupje gebruik maakt van een Nespresso machine merk je al dat het wat gammeler voelt, en het klinkt vaak alsof de machine het niet leuk vindt: Wisselende klanken en hol geknor.

Daarnaast is de smaak met plastic cups beduidend slechter. Hoe dit gaat hangt af van de kwaliteit plastic en de dikte van de wand. Maar een dikkere wand maakt het ook moeilijker de benodigde hoeveelheid koffie in de cup te krijgen.

Maar tegen alle nadelen weegt toch altijd de prijs: De goedkoopste cups kosten zo'n 10 cent per stuk. Dus als deze prijs echt het belangrijkst is, is de keuze voor een plastic cupje niet gek. Ook is het makkelijk dat plastic cups bij iedere supermarkt verkrijgbaar zijn.

Composteerbare cups

Highlands Gold is een van de initiatiefnemers van Nespresso koffiecapsules maar dan in copostable cups. Voor de early adopters een bekend merk, met in het begin nog wel wat kinderziektes zoals dat het materiaal niet perfect was voor de Nespresso machines. Inmiddels veel verbeterd, en met een vrij scherpe prijsstelling. Nadeel blijft dat de cups niet zo sterk zijn als de aluminium cups, dus dat is nog steeds een nadeel. Wel op zowel productie en recyclingsgebied een gigantische verbetering ten opzichte van aluminium en plastic cups. Zeker een aanrader om te proberen, en het is ook erg leuk om als set cadeau te doen.

logo

info@debestekoffiecups.nl

Langegracht 72
2312 NH Leiden

Deze site

© Debestekoffiecups.nl
Deze website wordt mogelijk gemaakt door Pointiful.
Alle rechten zijn voorbehouden.